Rada vlády odmieta glorifikáciu Jozefa Tisa

16.04.2013 Bratislava

Bratislava 16. apríla (TASR) - Rada vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť jednomyseľne odmieta aktivity, ktoré glorifikujú oficiálnych predstaviteľov slovenského vojnového štátu.

Reagovala tak na ohlásený "Memoriál mučeníka Jozefa Tisa", ktorého zvolanie prijíma so znepokojením. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu diplomacie, ktorého šéf Miroslav Lajčák zároveň predsedá tejto rade.

"Úcta k obetiam druhej svetovej vojny patrí medzi nespochybniteľné hodnoty historickej pamäte slovenskej spoločnosti. Pripomínajúc si pamiatku obetí slovenského vojnového štátu rada vlády považuje podujatia, akým je pripravovaný memoriál Jozefa Tisa, za neprijateľné a neetické," zdôrazňuje vo svojom vyhlásení.

Podľa členov rady takéto a obdobné aktivity odporujú najzákladnejším princípom demokracie a vzájomnej tolerancie v spoločnosti. Vyzývajú preto príslušné inštitúcie, aby venovali pozornosť snahám, ktorých cieľom je obhajoba historických zločinov proti ľudskosti.

Memoriál sa má uskutočniť v sobotu 20. apríla. Ide o 25-kilometrovú púť nočným lesom z Rajca do Veľkej Bytče, od busty Ferdinada Ďurčanského k rodnému domu Tisa.
 

Vyberte región